Despre Psihologia Individuală

Fiecare persoană este un "individuum” care funcționează ființă întreagă

Numele de Psihologie Individuală se referă la întregul indivizibil al fiecărei persoane. Această denumire nu intenționa implice un antagonism față de procesele sociale şi psihologia socială, nici -l opună pe individ societății. Dimpotrivă, Adler a susținut interdependența dintre individ şi societate. Numele intenționa se concentreze pe întregimea individului într-o perioada în care alții, în special Freud, subliniau o personalitate divizată, cu părți ale persoanei presupuse a fi în interiorul individului. Pentru Adler, personalitatea nu era făcută din părți separate, ci persoana şi întreg se orientează în lumea exterioară. Un aspect fundamental al teoriei este acest accent pus pe holism în psihologia individuală. Unitatea personalității, care generează întregul, a fost numită Stilul Vieții care nu trebuie confundat cu folosirea contemporană a termenului. Sensul lui Adler nu se referă la un mod de a trăi superficial, ci la orientarea de lungă durată a persoanei, pe parcursul întregii vieți. De asemenea, Stil de viaţă se referă la conceptele de baza ale persoanei, despre sine şi ceilalţi şi la scopul fundamental al vieţii acelei persoane.

Un al doilea principiu de baza al lui Adler este acela conform căruia întregul comportament uman are un scop, iar sensul comportamentului poate fi înţeles numai înțelegând scopurile individului. 
 
Orientarea spre scop a lui Adler este importantă din trei motive:

1. Scopurile sunt construcții subiective, făcute de persoană, iar teoria lui Adler subliniază procesele subiective;
2. Scopurile sunt construcții cognitive care reprezintă opțiuni şi decizii, iar teoria lui Adler subliniază autodeterminarea; în teoria lui, determinarea psihologică nu e bazată pe evenimentele istorice din viaţă persoanei, ci pe opțiunile şi deciziile luate de persoană când își stabilește cursul spre realizări viitoare;
3. Istoria nu o poți schimba dar poți îți schimbi intențiile;

Un al treilea principiu este acela , dincolo de orice, oamenii sunt ființe sociale. Acțiunile umane pot fi înțelese cu adevărat şi numai în semnificația lor socială şi tocmai această natură socială a oamenilor este baza nevoii de a aparține şi, totodată, baza pentru ceea ce Adler a numit ulterior Interes Social. Numeroasele idei originale pe care Adler le-a avut privind logica privată şi bunul simt comun, sentimentele de inferioritate, descurajarea şi încurajarea, constelația familiei, sarcinile vieţii se încadrează în trei principii de bază care pot rezuma teoria lui Adler ca fiind holistă, teleologică şi socială.

Newsletter